Περιέχει μια σειρά από πρωτεΐνες, θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες που τον φέρνουν πρώτο στην κατηγορία των οσπρίων. Η καταγωγή του είναι από τη Νότια Αμερική (πρόγονοί του ανακαλύφθηκαν στις περουβιανές Άνδεις) και σε κάθε περιοχή έχει κι έναν εκλεκτό φίλο: στις Πρέσπες τους γίγαντες-ελέφαντες, με λευκή σάρκα που γλυκαίνει από τα νερά της λίμνης, στην Καστοριά τα χοντροφάσουλα και στην Καλαμάτα τη μικροσκοπική ροβίτσα. Στην οικογένειά του ανήκουν επίσης τα μαυρομάτικα (που γίνονται ωραιότατη σαλάτα) και οι κόκκινες χάντρες από τα μπαρμπουνοφάσουλα.
Παραδοσιακές συνταγές είναι γίγαντες πλακί, με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα και φυσικά η φασολάδα (για καλύτερο χύλωμα στο τέλος προσθέστε μια κουταλιά αλεύρι). Πιο απολαυστικοί, όμως, είναι οι τηγανητοί γίγαντες: μούλιασμα από την προηγούμενη μέρα, βράσιμο σε αλατισμένο νερό και βουτιές σε κουρκούτι με αλεύρι και μπίρα. Οι Γάλλοι… ορκίζονται στη γοητεία ενός αυθεντικού cassoulet με βρασμένα φασόλια που ψήνονται μέσα σε πήλινο με χοιρινό κότσι, λουκάνικο Τουλούζης και λίπος χήνας, καλυμμένα με φέτες χωριάτικου ψωμιού – magnifique!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου