Συχνά τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα αποκλείουν το ρύζι από το διαιτολόγιό τους θεωρώντας το ένοχο για την προσθήκη περιττών κιλών. Ωστόσο, μάλλον αγνοούν την ιδιαίτερη θρεπτική του αξία.
Το ρύζι είναι από τα αρχαιότερα δημητριακά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για τη διατροφή του. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί τη βασική τροφή σχεδόν του μισού πληθυσμού της γης. Η ξεχωριστή θρεπτική του αξία έγκειται στην περιεκτικότητά του σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β και Ε, ενώ επιπλέον το ρύζι δεν περιέχει χοληστερόλη, λίπη και νάτριο (αλάτι).
Πολλαπλά οφέλη
Οι φυτικές ίνες του ρυζιού μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων και αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης το κάλιο που περιέχει συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της ισορροπίας υγρών, καθώς και στην καλύτερη νεφρική και νευρομυϊκή λειτουργία του οργανισμού μας. Σημαντικό ρόλο στη μυϊκή λειτουργία διαδραματίζει και το μαγνήσιο του ρυζιού, που σε συνδυασμό με το φώσφορο προάγει και την υγεία των οστών.
Η τεράστια διατροφική αξία του ρυζιού όμως δεν σταματά εδώ. Μέσω του σιδήρου συμβάλλει στη σύνθεση αιμοσφαιρίνης και την πρόληψη της αναιμίας, ενώ οι βιταμίνες της ομάδας Β που επίσης περιέχει χαρίζουν στον οργανισμό επιπλέον μεταβολικά, εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά οφέλη. Τέλος, η βιταμίνη Ε ενισχύει την αντιοξειδωτική μας άμυνα, προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης LDL και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η σωστή τακτική
Πρέπει να γίνει σαφές πως η ρύθμιση του βάρους μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν και τρόφιμα που αδυνατίζουν. Έτσι ένα σωστά καταρτισμένο διαιτολόγιο οφείλει να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία και να στηρίζεται σε όλες τις ομάδες τροφίμων, περιέχοντας πάντα την κατάλληλη ποσότητα θερμίδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου