Προζύμι χωριάτικο όπως το χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες για ψωμί και όχι μόνο!
Τι χρειαζόμαστε: Αλεύρι και νερό μόνο!
Πως το κάνουμε: Παίρνω 4 κουταλιές αλεύρι και τις ανακατεύω με λίγο νερό να γίνει μια μαλακή μπάλα. Την σκεπάζω ερμητικά με μια διαφανή μεμβράνη σε μπολάκι για 24 ώρες. Ξαναβάζω 4 κουταλιές αλεύρι και λιγο νερό στο μίγμα, πλάθω πάλι και ξανασκεπάζω για άλλες 24 ώρες.Πάλι επναλαμβάνω την ίδια διαδικασία για τριτο 24ωρο. Το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση. Αν δεν το χρησιμοποιήσω αμέσως το βάζω στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Αν και τότε δεν το χρειαστώ βάζω πάλι 4 κουταλιές αλεύρι και λίγο νερό και ξαναφρεσκάρω τη ζύμη.
Λίγα μυστικά ακόμα Εαν ζυμώσετε ψωμί κρατάτε απο τη ζύμη ένα κομμάτι και το αφήνετε για 24 ώρες με ζελατίνα και μετά ψυγείο. Δεν χρειάζετε να επαναλάβουμε πάλι όλη τη διαδικασία.
Τι χρειαζόμαστε: Αλεύρι και νερό μόνο!
Πως το κάνουμε: Παίρνω 4 κουταλιές αλεύρι και τις ανακατεύω με λίγο νερό να γίνει μια μαλακή μπάλα. Την σκεπάζω ερμητικά με μια διαφανή μεμβράνη σε μπολάκι για 24 ώρες. Ξαναβάζω 4 κουταλιές αλεύρι και λιγο νερό στο μίγμα, πλάθω πάλι και ξανασκεπάζω για άλλες 24 ώρες.Πάλι επναλαμβάνω την ίδια διαδικασία για τριτο 24ωρο. Το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση. Αν δεν το χρησιμοποιήσω αμέσως το βάζω στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Αν και τότε δεν το χρειαστώ βάζω πάλι 4 κουταλιές αλεύρι και λίγο νερό και ξαναφρεσκάρω τη ζύμη.
Λίγα μυστικά ακόμα Εαν ζυμώσετε ψωμί κρατάτε απο τη ζύμη ένα κομμάτι και το αφήνετε για 24 ώρες με ζελατίνα και μετά ψυγείο. Δεν χρειάζετε να επαναλάβουμε πάλι όλη τη διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου