Κασουλέ - Cassoulet Η Πλούσια Φασολάδα

Το κασουλέ είναι μία φασολάδα κι ίσως το πιό γνωστό πιάτο της Νοτιοδυτικής Γαλλίας,με υπέροχη γεύση!Οι παραλλαγές του πιάτου πολλές,τρείς είναι οι πιό γνωστές συνταγές-παραλλαγές:
1. Το cassoulet de Castelnaudary που γίνεται με χοιρινό κρέας.
2.Το cassoulet de Toulouse,που επιπλέον προστείθεται αρνί και λουκάνικα χωριάτικα.
3.Το cassoulet de Carcassonne που γίνεται επίσης με πέρδικα ή χήνα ή πάπια.
Yλικά: 500 gr. φασόλια λευκά μεγάλα
400 gr. χοιρινό (μπούτι με το δέρμα και το λίπος)
400 gr. αρνί (μπούτι καθαρισμένο από τα λίπη)
1 λουκάνικο χωριάτικο
100 gr. μπέικον
2 κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
2-3 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένα
2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 φλυτζάνι κρασί λευκό
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 ντομάτες ψιλοκομμένες,χωρίς τους σπόρους
1 καρότο ψιλοκομμένο
Πάπρικα γλυκιά
Θυμάρι
Μαντζουράνα
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φρυγανιά τριμένη προαιρετικά

Εκτέλεση:Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς.Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και τα στραγγίζουμε.Αφαιρούμε το λίπος από το χοιρινό,το κρατάμε στην άκρη και κόβουμε το κρέας σε μέγεθος καρυδιού.Κόβουμε το ίδιο μέγεθος και το αρνί.Ψιλοκόβουμε το μπέικον και τα κρεμμύδια.Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το χοιρινό λίπος και το δέρμα,αφήνουμε να κάψει και να βγάλει το λίπος του.
Εκεί μέσα σωτάρουμε το χοιρινό,μεταφέρουμε τα κομμάτια του κρέατος,χωρίς το λίπος και το δέρμα σε ένα σκεύος.
Στο ίδιο τηγάνι ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το αρνί και μεταφέρουμε στο ίδιο σκεύος.
Αφαιρούμε τα κομμάτια λίπους και το δέρμα και σωτάρουμε το μπέικον,τα κρεμμύδια,το καρότο και τα σκόρδα ολόκληρα.
Σβήνουμε με κρασί,περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον πελτέ,τις ντομάτες,την ζάχαρη,το θυμάρι,την μαντζουράνα,την δάφνη,τα πιπέρια,το αλάτι,1/2 φλυτζάνι νερό και βράζουμε για 2' λεπτά.
Όσο βράζει η σάλτσα:
Βάζουμε την χύτρα στην φωτιά στην ένδειξη θερμοκρασίας 2 για κεραμική εστία (ανάλογα στις υπόλοιπες σε χαμηλή θερμοκρασία).Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο κάνουμε μία στρώση με την μισή ποσότητα των κρεάτων,συνεχίζουμε με μισή στρώση φασόλια,κρέας και τέλος τα φασόλια,αλατοπιπερερώνουμε ελαφρά σε κάθε στρώση.Περιχύνουμε με την σάλτσα,το ελαιόλαδο και τέλος προσθέτουμε τα λουκάνικα.Ρίχνουμε περίπου 1-1/2 φλυτζάνι νερό,θα το υπολογίσετε μόνοι σας ανάλογα με τα υγρά που έχει βγάλει η σάλτσα σας.Σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσει το φαγητό μας και να έχει ελάχιστη σάλτσα.Σερβίρουμε σε ατομικά πήλινα ή πυρίμαχα σκεύη,πασπαλίζουμε με φρυγανιά και γκρατινάρουμε στον φούρνο 4'-5' λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου