Πλούσια ψαρόσουπα με κόκκινες φακές

Συνταγές και άλλα από την ομάδα του Γαστρονόμου 

Υλικά: 1.500γρ. διάφορα ψάρια, μέτριου μεγέθους, με σχετικά αρκετό ψαχνό (μπακαλιαράκι μέτριο, ουρά πεσκανδρίτσας, μικρό φαγκρί, λαβράκι κ.ά.), καθαρισμένα καλά από λέπια και εντόσθια
500γρ. κόκκινες φακές
3 μέτρια καρότα, σε μικρά κομμάτια
2 μέτριες πατάτες σε μέτρια κομμάτια
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), σε χοντρές ροδέλες
1 σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια κομμάτια
2 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα
2 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμό από 1½ λεμόνι
150 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:Πλένουμε καλά τα ψάρια και κόβουμε τα κεφάλια, χωρίς να τα πετάξουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 4 λίτρα νερό μέχρι να πάρει βράση. Ρίχνουμε τα κεφάλια των ψαριών, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 12 - 15 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε τα ψάρια και τα κεφάλια και τα αφήνουμε όλα να κρυώσουν ελαφρώς. Πετάμε τα κεφάλια, ξεψαχνίζουμε τα ψάρια και βάζουμε τα ψαχνά σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε το ζουμί όπου βράσαμε τα ψάρια και το ξαναρίχνουμε στην καθαρή κατσαρόλα. Θα έχουν μείνει σχεδόν 3 λίτρα, αρκετά για τη συνέχεια της συνταγής. Ρίχνουμε στο ζουμί της κατσαρόλας τα καρότα, τις πατάτες, το πράσο, τη σελινόριζα, το σέλερι, την πιπεριά Φλωρίνης, το σκόρδο και τις φακές, και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και οι φακές, τόσο ώστε σχεδόν να διαλύονται. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου